- 200 g velkých bílých fazolí
- 500 g bílého zelí
- 3 větší batáty
- 2 cibule
- špetku chilli
- špetku pepře
- 2 – 3 lž mořské soli
- olej na vymazání zapékací misky
- 4 vejce
- 150 g nastrouhaného tvrdého sýru
- 2 dcl smetany nebo mléka.
Určeno pro 4 porce.
Bílé zelí nakrájíme na větší kusy /5 – 10cm/ a povaříme do poloměkka ve slané vodě, scedíme, necháme okapat. Bílé fazole propláchneme, namočíme na 12 hodin do vody, uvaříme v osolené vodě s fenyklem. Cibulku najemno nakrájenou osmažíme, přidáme chilli, sůl a pepř a uvařené a fazole – zamícháme. Na vymazaný plech nebo zapékací mísu poklademe zelné listy, na ně rozprostřeme směs s fazolemi, na ní poklademe plátky oloupaných a uvařených batátů, můžeme naskládat několik vrstev. Poté zalijeme rozšlehaným vajíčkem se sýrem a smetanou lehce zasoleným. Zapékáme na 180 stupňů C asi 20 minut.