Špaldová bábovka z kvásku

Ingredience a postup:

  • špaldový kvásek (1 LŽ žitného kvásku, 10 LŽ špaldové celozrnné mouky, 10 LŽ vody)
  • 60 g oleje
  • 100 g cukru
  • 1 lž kakaa
  • 1 špetka soli
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 1 hrst sezamových semínek
  • 1 hrst sušených švestek
  • 300 g špaldové celozrnné mouky
  • vodu dle potřeby – cca 0,5 l

Den předem si připravíme špaldový kvásek a necháme vykynout – případně zpomalíme v lednici. Ke špaldovému kvásku (cca 400 g) přidáme olej, cukru, kakao, špetku soli, slunečnicová semínka, sezamová semínka,  sušené švestky, špaldovou celozrnnou mouku a nakonec i vodu dle potřeby tak, aby bylo těsto vláčné a dobře se nám dávalo do formy.

Připravíme si  domácí formu – dobře vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou nebo kokosem. Vlijeme dobře promíchané těsto a necháme  kynout asi  1 – 2 hodiny dle teploty. Pečeme při 180 st. po dobu 30 – 40 minut dle velikosti  formy

Význam kvásku:

  • Je to přírodní a přirozená přísada na kynutí pečiva.
  • Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení – přísada do vaření pokrmů /kyselo/.
  • Kváskové pečivo je šetrnější ke slinivce břišní. Když ho jíme, nedochází k nárazovému zvýšení hladiny krevního cukru, takže se nevyplavuje tolik inzulinu.
  • Potrava z něj je lépe stravitelná a naše tělo tak lépe využije hořčík, vápník a železo obsažené v pečivu.
  • Je přírodním konzervantem – pečivo vydrží při správném uložení 7 – 10 dní.

Komentáře: