- špaldový kvásek (1 LŽ žitného kvásku, 10 LŽ špaldové celozrnné mouky, 10 LŽ vody)
- 60 g oleje
- 100 g cukru
- 1 lž kakaa
- 1 špetka soli
- 1 hrst slunečnicových semínek
- 1 hrst sezamových semínek
- 1 hrst sušených švestek
- 300 g špaldové celozrnné mouky
- vodu dle potřeby – cca 0,5 l
Den předem si připravíme špaldový kvásek a necháme vykynout – případně zpomalíme v lednici. Ke špaldovému kvásku (cca 400 g) přidáme olej, cukru, kakao, špetku soli, slunečnicová semínka, sezamová semínka, sušené švestky, špaldovou celozrnnou mouku a nakonec i vodu dle potřeby tak, aby bylo těsto vláčné a dobře se nám dávalo do formy.
Připravíme si domácí formu – dobře vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou nebo kokosem. Vlijeme dobře promíchané těsto a necháme kynout asi 1 – 2 hodiny dle teploty. Pečeme při 180 st. po dobu 30 – 40 minut dle velikosti formy
Význam kvásku:
- Je to přírodní a přirozená přísada na kynutí pečiva.
- Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení – přísada do vaření pokrmů /kyselo/.
- Kváskové pečivo je šetrnější ke slinivce břišní. Když ho jíme, nedochází k nárazovému zvýšení hladiny krevního cukru, takže se nevyplavuje tolik inzulinu.
- Potrava z něj je lépe stravitelná a naše tělo tak lépe využije hořčík, vápník a železo obsažené v pečivu.
- Je přírodním konzervantem – pečivo vydrží při správném uložení 7 – 10 dní.
