- 200 g velkých fazolí
- tymián
- cibule
- mrkev
- zelí či jiná dostupná zelenina
- lák
Příprava láku: litr vody svaříme s 1 lž soli, bobkovým listem, novým kořením, pepřem, hořčičným semínkem a necháme vychladnout. Přidáme 1 LŽ umeocta.
200 g velkých bílých fazolí namočíme přes noc, uvaříme s bylinkou / např. tymiánem/. Studené fazole plníme do sklenice společně s na kolečka pokrájenou cibulí, mrkví, kousky zelí a jiné dostupné zeleniny. Zalijeme lákem a necháme v pokojové teplotě 2 – 4 dny. Poté přendáme do chladničky a jíme pro zdraví každý den.
Nakládání a přírodní kvašení zeleniny je starobylý způsob jejího uchovávání a je jedním z důležitých prvků zdravé a přirozené výživy, hlavně pro svůj nezastupitelný obsah probiotických bakterií. Pickles /tak se nakládaná zelenina také nazývá/ dávají jídlu lehkou, osvěžující kvalitu a kromě toho pomáhá udržovat či vybudovat organismu zdravou střevní mikroflóru, která je nezbytná pro správné trávení. Pickles jsou také bohaté na minerály, vitamíny a enzymy. Nejvhodnější je jimi jídlo ukončit a jíst ji v malých množstvích každý den, buď jako přílohu k jídlu, nebo jako součást salátů, kterým dodá nezaměnitelnou chuť.