Staročeská sakrajda

Ingredience a postup:

  • 250 g moučkového cukru
  • 2 LŽ medu
  • 2 LŽ mléka
  • 1 celé vejce
  • 40 g másla
  • 30 dkg hladké žitné mouky
  • 2 lž kypřícího prášku do perníku
  • povidla na potření
  • nasekané ořechy
  • vejce na potření

Perníkový štrůdl s povidly a ořechy nádherně ozdobí i štědrovečerní stůl. Rozpustíme v kastrůlku mléko, med, cukr, máslo. Chvíli vychladlou směs dáme do mísy a přidáme vajíčko, mouku a kypřící prášek. Vypracujeme těsto, které necháme přes noc v lednici odpočinout.

Pokračujeme následující den. Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 3 až 6 kousků (podle toho jak velké záviny chceme mít).  Rozválíme jako na štrůdl, potřeme bohatě povidly (můžeme použít švestkové či hruškové ), posypeme ořechy a zabalíme. Potřeme vajíčkem a pečeme na 180 st. asi 15 – 20 minut.  Těsto v troubě nakyne. Ještě vlažné krájíme na tenké proužky.

Komentáře: