- 250 g moučkového cukru
- 2 LŽ medu
- 2 LŽ mléka
- 1 celé vejce
- 40 g másla
- 30 dkg hladké žitné mouky
- 2 lž kypřícího prášku do perníku
- povidla na potření
- nasekané ořechy
- vejce na potření
Perníkový štrůdl s povidly a ořechy nádherně ozdobí i štědrovečerní stůl. Rozpustíme v kastrůlku mléko, med, cukr, máslo. Chvíli vychladlou směs dáme do mísy a přidáme vajíčko, mouku a kypřící prášek. Vypracujeme těsto, které necháme přes noc v lednici odpočinout.
Pokračujeme následující den. Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 3 až 6 kousků (podle toho jak velké záviny chceme mít). Rozválíme jako na štrůdl, potřeme bohatě povidly (můžeme použít švestkové či hruškové ), posypeme ořechy a zabalíme. Potřeme vajíčkem a pečeme na 180 st. asi 15 – 20 minut. Těsto v troubě nakyne. Ještě vlažné krájíme na tenké proužky.
