Zapečená polenta se zeleninou a „volským okem“

Zapečená polenta

Ingredience a postup:

  • 180 g kukuřičné krupice
  • 1,2 l vody
  • 300 g listového špenátu
  • 100 g červené papriky
  • 100 g mrkve a cukety
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lž chilli
  • sůl dle potřeby
  • 150 g balkánského sýru
  • 4 vejce
  • olivový olej
    Určeno pro 4 porce.

Připravíme si zeleninu: Najemno pokrájenou cibulku, prolisovaný česnek a chilli orestujeme na olivovém oleji, poté přidáme na kolečka nastrouhanou mrkev a cuketu, kukuřici a listový špenát a asi 5 minut podusíme, dochutíme lehce solí.

Uvaříme si polentu: V hrnci přivedeme k varu lehce osolenou vodu. Postupně přimícháváme kukuřičnou krupici a za stálého míchání povaříme 10 minut.

Na olejem vymazaný plech rozprostřeme polentu, na ní navrstvíme připravenou zeleninu a posypeme nadrobeným balkánským sýrem. Nezapomeneme si na plechu vytvořit 4 důlky pro „volské oko“. Syrové vajíčko do nich klepneme v polovině pečení tj. asi 10 minut před vyndáním z trouby. Pečeme na 200 stupňů C asi 20 minut.

Komentáře: