O NÁS
Jsme alternativní jídelna a zároveň sociální firma v centru Chrudimi. Vaříme pro vás dobroty z čerstvých surovin a zaměstnáváme zdravotně handicapované.
O NÁS
Jsme alternativní jídelna a zároveň sociální firma v centru Chrudimi. Vaříme pro vás dobroty z čerstvých surovin a zaměstnáváme zdravotně handicapované.
Kruh zdraví
alternativní jídelna, sociální podnik
Představuje nejen zdravé jídlo, ale také zdravé vztahy při práci a zdravou komunikaci uvnitř i vně kruhu.
Naši jídelnu provozujeme jako sociální podnik od roku 2011. Svou činností naplňujeme sociální, ekonomický, environmentální a lokální princip.
SOCIÁLNÍ PRINCIP Kruhu zdraví
Náš pracovní kolektiv je tvořen více než z 30 % zaměstnanci, kteří mají nevýhodu na trhu práce tj. osobami se zdravotním znevýhodněním. Umožňujeme jim práci na kratší úvazek a přizpůsobujeme pracovní prostředí jejich potřebám. Zaměstnance pravidelně informujeme o chodu naší firmy, výsledcích hospodaření a naplňování společensky prospěšných cílů, jsou zapojeni do rozhodování o směřování podniku.
EKONOMICKÝ PRINCIP Kruhu zdraví
Více než 50 % případného zisku je reinvestováno do rozvoje sociálního podniku a naplňování jeho společensky prospěšných cílů. V současné době jsme zainvestovali cca 550 tis. Kč v souvislosti s otevřením naší jídelny na nové adrese Nerudova 940. Nově poskytujeme našim návštěvníkům posezení na terase, možnost snadnějšího parkování a od jarních měsíců nabídneme i posezení na malé zahrádce s dětským koutkem.
ENVIRONMENTÁLNÍ PRINCIP Kruhu zdraví
K přípravě našich pokrmů využíváme původní – přirozené suroviny, především z lokální produkce. Podporujeme tak ekologické pěstování ovoce, zeleniny, brambor a dalších plodin. Využívám především čerstvé suroviny – bez jakékoliv předchozí úpravy.
Naše technologické postupy jsou šetrné k výživovým látkám, minerálům a vitamínům obsaženým v surovinách – RAW pokrmy, mléčné kvašení, namáčení obilovin a luštěnin. Přípravu zeleniny zajišťují naši pracovníci převážně ručně.
Máme certifikovány dva regionální produkty – náš žitný kváskový chléb a náš celozrnný závin. V naší nové provozovně prodáváme i regionální výrobky ostatních producentů.
Suroviny využíváme téměř beze zbytku / příprava zeleninových vývarů, kompostování /. Dbáme velice na hospodárném využívání vody a energie.
Součástí životního prostředí jsou lidé – naše důležité poslání je osvěta zdravého životního stylu. Zejména princip kvality na úkor kvantity – tzn. jíme-li kvalitní pokrmy / čerstvé, šetrně
upravené, z místních ekologických zdrojů/ stačí nám menší množství, abychom pokryli potřebu živin pro pohodu a zdraví našeho těla.
Používáme papírové obaly a obaly, které se dají snadno třídit a ekologicky zpracovat.
Naše další služby
Zájemcům o zdravou celodenní stravu poskytujeme službu „roznos pod nos“ – tj. doručíme vaši denní dávku zdraví a to v ranních hodinách po Chrudimi.
Další naší službou pro vaše zdraví je poradenství zdravého životního stylu, které je zaměřeno především na stravovací očistu těla. Pro veřejnost pořádáme také workshopy, ochutnávky a semináře, na kterých předáváme své zkušenosti s vařením a pečením zdravých pokrmů a pečiva.
Naše občerstvení velmi rádi nabízíme na různých akcích v Chrudimi a okolí, pravidelně se účastníme Biojarmarků, Dnů Země, Dnů zdraví, Keltských slavností a dalších akcí. Máme zkušenosti i s cateringovými službami, kterými jsou vegetariánské svatby, sportovní akce, vzdělávací akce.
Strava má podstatný vliv na naše zdraví, vitalitu a pocit pohody. Zdravé jídlo lze velmi jednoduše a dobře spojit i s výbornou chutí.
Dana Šťastná
zakladatelka a vedoucí sociální firmy Kruh zdraví
Vždy jsem si uvědomovala obrovský význam jídla pro naše zdraví a pohodu. Byla to spíše intuice, dříve ještě nebylo tolik informací o vlivu jídla na zdraví člověka. Studovala jsem ekonomiku zemědělství a souběžně učitelství ekonomických předmětů, což s vařením v zásadě nemělo nic společného.
Po mateřské jsem nastoupila jako učitelka na Integrovanou střední školu, která byla zaměřena především na veřejné stravování a později jako zástupce pro odbornou praxi jsem spolupracovala s restauracemi, kde vykonávali naši studenti praktickou výuku. Z této školy jsem odešla po sedmi letech a vyzkoušela další různá zaměstnání. VÍCE V ČLÁNKU